Middag


Baconsurret indrefilet av svin:


-800 gr indrefilet
-salt/pepper
-basilikum
-timian

-2 fedd hvitløk(finhakket)

-1 pk bacon i skiver surres i rundt indrefileten.

-Brunes i pannen før den stekes i ovnen på 125 gr. Den er middels stekt når termometeret viser 60-65 gr.

*Jeg serverte saltbakte poteter, saus og grønnsaker som gulrot, sukkererter, løk og chili. 

Oppskrift på saus:

-smør(smeltes)
-løk
-matfløte
-persille
-salt/pepper
-meljevning(mel og melk som røres sammen og så inn i sausen)



Håper det smaker!



 Wok med marinert kylling:



  • 3-4 stk marinerte kylllingfileter i biter(se oppskrift på indiskinspirert marinade)
  • 1 pk bacon
  • 3 gulrøtter
  • 1/2 blomkål
  • 1/2 brokkoli
  • 1 gul løk
  • 1/2 pk sukkererter
  • 1 ts raspet ingefær
  • 1/2 boks kokosmelk
  • div. krydder som: salt, pepper, koriander, paprika og tandori masala




*Stek kyllingbiter og bacon hver for seg og sett det unna til resten er ferdig.
*Gulrøtter,blomkål og brokkoli stekes noen minutter, deretter løk,sukkererter og ingefær.La blandingen putre noen minutter.
*Ha i kokosmelk og krydder, deretter kjøtt og bacon.
*Serveres med ris, nudler eller pasta.

Håper det smaker!


Pastasalat med skinke:


-250 gr kokt pasta(jeg brukte Jacobs fra MENY)
-1/2 rød søtpaprika
-1 agurk
-1 boks mais
-hvitost i terninger
-1/2 pk crispisalat
-1 boks picnicskinke


Dressing:

1 boks kesam
1 ts sukker
1/2 ts maldonsalt
1 ts pastakrydder
1 ss sitronsaft
1 båt hvitløk

Håper det smaker!





Lammelår i skiver:



Da er høsten kommet og året's lam står på menyen. Jeg valgte lammelår i skiver denne gang.

Her kommer oppskriften:

* 2,5 kg lammelår (nok til 6 personer)
* salt,pepper
* ferske urter som rosmarin og timian(kuttes)
* 4-5 fedd hvitløk kuttes i små biter
*olivenolje


-Smør ei storform med olivenolje. 
-Legg lammeskivene godt fordelt utover forma.
-Krydre godt på begge sider.
-Stekes på 180-200 gr. i ca. 20-30 minutter. (snu godt underveis)

*Jeg serverte fløtegratinerte poteter, ferske grønnsaker og blomkålmos til lammet.

Håper det smaker!




Pasta med kylling og chorizo:


Denne oppskriften er til 4 personer.
-ca 400 gr pasta(tagliatelle)
-3 kyllingfileter
-200-250 gr chorizopølser
-1 chili
-2 charlottløk
-2 fedd hvitløk
-1 boks kesam
-1 boks snøfrisk
-en stor neve frisk basilikum
-salt,pepper og pastakrydder



-kylling og chorizo kuttes i biter og stekes hver for seg.


-kesam,snøfrisk,finkuttet basilikum og krydder blandes sammen.


-finhakket chili,charlottløk og hvitløk surres litt i pannen.
-ta alt over kjelen til den ferdigkokte pastaen(forsiktig med varmen da kesamen blir fort tørr)
-serveres med ruccola,cherrytomater og parmesan.

Håper det smaker!




CHILI CON CARNE:

1 pk kyllingkjøttdeig
2 ss olje
2 rødløk
2-4 båter hvitløk
3-4 ts chilipulver
1 boks røde bønner i tomatsaus
1 boks hermetiske tomater
1 grønn paprika
2 gulrøtter
1 chili
1/2 boks mais
salt og pepper

-stek kyllingkjøttdeig i olje
- løk og hvitløk hakkes i små biter og stekes i olje
-ha hermetiske tomater,bønner med tomatsaus,paprika,chilipulver,chili(i små biter)gulrøtter(i biter),løk og hvitløk i ei gryte og la det koke opp.
-ha i kjøttdeigen og salt og pepper og la det koke 30-40 min.
-ha i en halv boks mais på slutten av koketiden.

Håper det smaker:)





BIFFSALAT:




*Har ikke noe eksakte mengder med på denne oppskriften,da det varierer hvor mange porsjoner en trenger.Men her er ingrediensene jeg brukte:

-biffstrimler med salt/pepper stekt med finhakket hvitløk(la de hvile imens du lager resten)
-babyleaf(ferdig blandet i pose)
-crispisalat
-paprika
-mais
-rødløk
-agurk
-brune bønner
-reddiker(i skiver,brukte ostehøvel)
-pasta penne(kokt og avkjølt)
-krutonger
-salt/pepper
-parmesan på toppen før servering

Håper det smaker!

Lisbeth




Hjemmelaget lasange:


Kjøttsaus:

- 400 gr kjøttdeig
-3 ss olje
-1 hakket løk
-1 gulrot, skreller og raspet
-2 fedd hvitløk, hakket i små biter
-1 boks hermetiske tomater
-2 ss tomatpure
-1 dl vann
-salt,pepper,basilikum og oregano








Ostesaus:

-1 ss smør
-2 ss hvetemel
-4 dl melk
-3ss revet parmesan
-salt,pepper og revet muskat







*Denne rekkefølgen i forma: kjøttsaus,ostesaus og til slutt lasangeplater (jeg bruker 9 fullkornsplater). Dette blir nok til 2 runder med lasangeplater. På toppen må det avsluttes med ostesaus og 2 dl revet ost.
*Stekes midt i ovnen på 200 gr. i 30-40 minutter.



Lykke til!







PESTO:

-1 stor bunt fersk basilikum
-3 båter hvitløk
-1 dl olivenolje
-50 gr revet parmesan
-1/2 ts salt
-1/4 ts pepper
(2 ss pinjekjerner,ristet)-jeg dropper disse p.g.a min datters allergi)

*blandes i hurtigmikser

BLOMKÅLPURÈ:

-200 gr blomkål
-1 ss smør
-1 ss fløte
-salt/pepper
-evt.litt gressløk

*kok blomkålen mør. Mos den i hurtigmikseren. Bland inn resten av ingrediensene.

*mariner laksen med pesto,stek i ovnen i ca.10-15 minutter.

Lykke til:)






Kyllingpanini med saltbakte poteter:



 -2 stk kyllingfileter(deles nesten i to, på langs) 
-salt/pepper
-1 hvitløksfedd, finhakkes
-fersk mozarella, deles i skiver og legges inni
-ferske basilikumblader
-pensles med olivenolje på toppen
-festes med coctailpinner
-stekes i ovnen på 200 gr til de er gjennomstekt( ca.20-25 min)












 -6-9 små amandinepoteter
-1 hvitløksfedd, finhakkes
-timian
-flaksalt
-olivenolje
-stekes i ovnen på 200 gr i 20-30 min







Håper det smaker!












Viltkaker med potet og sellerimos:


-1 kg hjortekjøttdeig
-400 gr svinekjøttdeig
-2 egg
-2 ss potetmel
-1-2 dl fløte
-salt/pepper
-krydderblanding(jeg brukte kjøkkensjef Natvigs krydderblanding,kjøpes på bunnpris)

*alt blandes sammen i kjøkkenmaskina
*når jeg lager kakene har jeg alltid en kopp med vann som jeg dypper skjeen i før jeg ruller deigen(i hånden) 

*jeg steker viltkakene i meierismør i stekepanna før jeg legger de i langforma inn i stekeovnen (200 gr)




*sopp kuttes i biter og stekes på sterk varme i stekepanna(bruk godt med smør)
*broccoli kokes opp i vann og taes av plata(dette gjør at den fortsatt er litt sprø)


*poteter og selleri kuttes i biter og kokes til det er blitt mykt
*mos det og ha i 2 ss med creme fraich og salt og pepper


Dermed er et herlig måltid klart!

Lykke til,og si ifra om dere lurer på noe:-)









Kalkunfilet på saftig grønnsakseng:

-1 stk kalkunfilet krydret med basilikum,timian,salt og pepper.

Grønnsaker:

-400 gr poteter i båter
-150 gr gulrøtter
-250 gr squash
-2 stk vårløk
-100 gr sukkererter
-2-3 stk hvitløk
-1/2 paprika
-litt aromatkrydder
-ca 2 dl eplejuice(tømmes over)

*alt dette kuttes i biter og legges over i en ildfast form




*Jeg brunet kalkunfileten i stekepanna slik at den fikk en fin hinne.Dermed la jeg kalkunefileten(med steketermometer) over grønnsakene og lot den stå til termometeret viste 75 grader.




Håper det smaker!






Fransk potetsalat:



Dette er hva du trenger:

2 ss sennep(mild)
1 dl hvitvinseddik
3 dl solsikkeolje
salt og pepper
700 gr kokte poteter
1 liten finhakket rødløk
4 ss estragon




-start med å koke potet
                                      -avkjøles før du tar av skallet og deles i passe store biter



                           -rør sammen sennep og hvitvinseddik i en bolle
         -pisk inn solsikkeolje,litt av gangen
-smak til med salt og pepper


-kutt opp en  liten rødløk i små biter og bland sammen med potetene
-ha over estragon
       -hell så dressingen over potetene og la stå en god stund før servering
(jeg synes de smakte best dagen etter de var laget)



Voila!!

-smakte veldig godt med grillet laks og salat til.


Håper det smaker!








Saltbakte poteter:

1 pk amandinepoteter
1 kg salt

-tøm poteter og salt i en kjele.
-fylles med vann og kokes 
-når de er ferdigkokt, tøm av vannet å la de stå et 5 min før servering.

Prøv oppskriften på hjemmelaget aioli sammen med disse...
Passer godt til et tapasmåltid.

Håper det smaker!









Potetsalat:(4-5 porsjoner)

1 1/2-2 grønne epler(Granny Smith)
1 pk lettmajones
4 dl lettrømme
1 stor gul løk
ca.8 middels store poteter
sitronsaft
salt/pepper

-Potetene kokes i ca.15 min med skall.Avkjøles og skrelles.Kuttes i terninger.
-Eplene skrelles og kuttes i litt mindre biter enn potetene.
-Løken kuttes i små biter.
-Alt blandes lett sammen.
-Press litt sitronsaft over.
-Salt og pepper.
(kan stå i kjøleskap i 3-4 dager)

Håper det smaker!






Hvit pizza:

Deig:
350 gr.hv.mel
50 gr.semolata (italiensk semulemel)
1 ts gjær
1 ts salt
6 ss olivenolje
2,5 dl fingervarmt vann

-deigen må heves i ca.45 min før den kjevles godt ut med semolata til en tynn bunn.





Fyll:
2 ss creme fraiche
1 liten neve fersk rosmarin
1 pakke fersk mozarellaost
5-10 cherrytomater (jeg personlig synes 5 stk er litt lite)


-dekk deigen med creme fraiche og fordel så biter av mozarella og rosmarin over.
-del cherrytomatene i 4 deler,fjern saft og steiner og fordel over pizzaen.
-stekes i forvarmet ovn (260 gr) til den er gyllen.







Topping:
Serrano-,Parma-eller annen god spekeskinke
Førsteklasses salami
Ruccola elr.annen bladsalat
Parmesanost
God olivenolje




-serveres i små stykker med spekemat,salat,revet parmesan og en skvett olivenolje.
-pizzaen kan serveres åpen eller lukket(altså legges sammen)                                                                                                                



Håper det smaker!







Lapskaus:

Ca.1kg saltkjøtt
-dette kuttes i fine biter og kokes i et par timer til kjøttet er blitt mørt.




Tar som regel denne lettvinte løsningen når jeg ikke har nok tid til å kutte opp grønnsakene.
Du koker opp en stor kjele med vann,ha i grønnsakene og la det få et oppkok.


Smelt 75 gr. smør(la det stå til det får litt gyllen farge)


Ha i 5 ss.hvetemel
Ta i litt av kjøttkraften
(vispes godt til det blir brunt)


Hvis du ikke får helt den brunfargen du ønsker, bruk litt sukkerkulør
Ha i ca.1 liter med væske(kjøttkraft og grønnsakskraft)


Ha de kokte grønnsakene i sausen


Ha i kjøttet,la det putre til alt er blitt varmt


Ferdig og klart til servering.

Håper det smaker!





Kirsch: (200 gr)

Mørdeigsbunn:

100 gr smør(romtemperert)
100 gr hvetemel
2-3 sp.skje vann

-dette blandes sammen til en deig
-settes 1 time i kjøleskap
-trykkes deretter ut i paiform
-forstekes i 15 min. før fyllet haes på


Fyll:

100 gr broccoli
1 gulrot
-disse kuttes og kokes i i max 2 min


1 boks champignon
3-4 små charlottløk(hakket)
2 fedd hvitløk(finhakket)
150 gr.bogskinke (i biter)
140 gr.bacon(i små biter)
-brun champignon i litt smør før du blander inn hvitløk og charlottløk.



-stek bacon
-bland alle ingrediensene sammen og sett unna til paibunn har steket i 15 minutter.


-alt blandes over i paibunn


-Blans sammen 3 egg og 3 dl fløte og tøm over før du steker paien i ca.30 min(helt til du ser at eggestanden holder på å stivne)
-Deretter tar du ca.120 gr revet ost over og lar det steke videre i 10-15 minutter.


Server gjerne en salat og nystekte rundstykker til:-)

Håper det smaker!







Fløtegratinerte poteter (4 porsj):

8 til 10 poteter
2 fedd hvitløk
ca.4 dl matfløte evt.kremfløte
salt,pepper
revet ost

-potetene skrelles og tørkes.Kuttes i tynne skiver
-legg poteter,salt,pepper og hakket hvitløk lagvis
-tøm over fløte
-stekes på 200 grader i ca.30 min.
-ha på osten og stek de siste 10-15 min.

Håper det smaker!





               

Lammestek (1 kg):

1 1/2 charlottløk kuttes i små biter
3 ss kryddermix ( helst ferske urter som basilikum,timian,oregano og rosmarin)kuttes
1 ts sennep
2 ts salt
2 ss olivenolje

-blandes sammen(som vist på bildet nedenfor)



3 fedd hvitløk kuttes i strimler.


Lag snitt i steken, putt hvitløken inn.



Bre krydderblandingen utover hele steken.


Stekes i ca. 3 timer på 125 grader


La steken hvile i minst en 1/2 time før den skjæres opp i fine skiver.
Serveres med f.eks fløtegratinerte poteter og ferske grønnsaker til.

Håper det smaker!







Dette paprikakrydderet kjøpte jeg i Barcelona-kjempegodt!


Kyllinggryte ala Anne Lise:

3 stk paprika(gjerne den pakken med rød,grønn og gul)kuttes i strimler
1 boks champignon
salt & pepper
2 ss smør

-alt dette surres i kjele til det er blitt mykt
-litt mel strøs over(jevnes)ca.2 ss
-litt vann elr.kraft
-1 grønnsaksbuljong tilsettes
-mye paprikapulver
-litt sitronsaft
-2-3 bokser creme fraich tilsettes til slutt.
-ferdigstekt kylling i små biter haes oppi sammen med resten( ca.4 kyllingfileter)

*serveres med ris eller poteter til.

Lykke til!









Pasta carbonara eller Spaghetti carbonara:


2 pakker bacon(300 gr) kuttes i små biter
-stekes i panne med en sp.skje smør på middels varme til det er sprøtt
2 fedd hvitløk hakkes i små biter
-surres sammen med bacon på slutten av steketiden
1 beger ruccola
-kuttes og surres litt sammen med bacon og hvitløk



Jeg liker å bruke Tagliatelle istedet for spaghetti, men det er smak og behag.

400 gr tagliatelle
-kokes som anbefalt
-siles av i dørslag
-haes over i en bolle og blandes med olivenolje(jeg bruker Extra virgin)
-la stå i 1 min



Carbonarasausen:(denne må være ferdig blandet før tagliatellen er kokt)

4 eggeplommer
-piskes litt
50 gr revet parmesan
litt sitronsaft
salt
masse grovkvernet pepper
1 1/2 sp.skje lettrømme
fersk persille,hakket opp i små biter

-når tagliatellen er ferdig blandes denne sausen inn i den. Hvis sausen blir for tykk,spe gjerne med litt av vannet tagliatellen kokte i.
-bland inn baconblandingen
-klart til servering!






Jeg serverer alltid parmesan ved siden av.Smaker helt nydelig med en liten "dæsj"på toppen!


Lykke til!









Pastasalat ala Lisbeth:

1/2 agurk
1 paprika
1 1/2 boks mais
1/2 purreløk
1 liten løk
100 gr sukkererter
200 gr jarlsbergost i biter
2 fedd hvitløk
1 stk kalkun falukorv
Ca.300 gr fullkorn pasta penne
1 boks matyoughurt
1 1/2 boks lettrømme
1 pk lettmajones
Pastakrydder
Litt flaksalt

-dette er nok til ca 4-6 personer.





Pasta Rossa krydderblanding er en av mine favoritter.
Jeg serverer ofte foccacia til salaten(oppskriften på foccacia ligger på gjærbakstsiden).


Lykke til!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar